Hoe stop ik met uitstellen?

Hoe stop ik met uitstellen?

Je hebt een belangrijke taak, maar je kunt jezelf er niet toe zetten om eraan te beginnen. Daarom ga je eerst maar wat eten of drinken, je e-mails lezen, klusjes doen en het huis schoonmaken. Angstig vermijd je de klok, want je weet dat deze onverbiddelijk doortikt en dat jouw deadline steeds dichterbij komt. Jouw schuldgevoel groeit en dit probeer je weg te drukken door jouw taak nog langer uit te stellen. Op een gegeven moment lijk je helemaal niet meer uit de vicieuze cirkel te kunnen komen. Herken je dit uitstelgedrag? Doorloop dan het volgende stappenplan om voortaan gestructureerd te werken en echt te kunnen ontspannen na afloop.

 

1. Vind uit waarom jij uitstelt.
Deze eerste stap is cruciaal voor het definitief afschaffen van jouw uitstelgedrag. Je moet er achter komen waarom jij taken voor je uit schuift. Ga goed bij jezelf te rade en schrijf op wat er in je opkomt. Misschien ben je wel een perfectionist en kom je er niet toe om een taak te volbrengen, omdat je eigenlijk nooit tevreden bent. Of wellicht vind je de taak die jij moet uitvoeren moeilijk of saai. Omdat je gedemotiveerd raakt, stel je jouw taak liever uit. Het is ook mogelijk dat je op de verkeerde uren aan jouw taak probeert te beginnen en dat het daarom niet lukt. Ieder mens heeft namelijk een eigen bioritme. Een ochtendmens kan niet ’s nachts werken, terwijl een nachtmens moeite heeft zich te concentreren rond het middaguur.2. Stel jezelf reĆ«le doelen.
Nu je hebt uitgevonden waarom jij taken vooruit schuift, kun je een strategie bedenken om hiermee te stoppen. Streef jij altijd naar perfectie? Stel dan wat minder eisen aan jezelf. Wanneer jij jouw werk als ‘goed genoeg’ bestempelt, is jouw werkgever waarschijnlijk al meer dan tevreden. Ben je niet gemotiveerd om aan jouw taak te beginnen? Vergelijk jouw taak dan met een pleister die moet worden verwijderd. Deze vervelende, maar onvermijdelijke handeling is het minst pijnlijk als je de pleister zo snel mogelijk van de huid af trekt. Gebruik deze metafoor in jouw werk door de lastigste taak direct uit te voeren. Houd continu in jouw hoofd hoeveel tijd je hierna overhoudt voor ontspanning en leuke zaken. Ligt de aard van jouw probleem in jouw bioritme? Dan kun je proberen om jouw werktijden te verschuiven.3. Maak een tijdsschema of planning.
Nu je weet wat jouw probleem is en hoe je dit gaat aanpakken, is het tijd om jouw taak inhoudelijk te bestuderen. Deel de taak op in verschillende componenten. Zo kun je jouw taak in delen volbrengen. Tussen ieder afgerond geheel las je een pauze in. Bedenk ook vast jouw beloning: wat ga je doen als je klaar bent met jouw taak? Het schema hoeft overigens niet helemaal dichtgetimmerd te zijn. Laat ruimte open voor onvoorziene omstandigheden, zodat je niet in paniek raakt als een bepaald onderdeel van jouw taak wat meer tijd in beslag neemt.

4. Begin.
Dit is de belangrijkste stap. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt en dat eventuele afleidingen zoveel mogelijk zijn beperkt. Een opgeruimd bureau is een prima startpunt voor het optimaal benutten van jouw werktijd. Wanneer je gaat zitten, is het belangrijk dat je direct aan jouw taak begint. Ook op jouw werkplek kun je namelijk nog gaan uitstellen. Dit moet je proberen te voorkomen door jouw taak als het ware te lijf te gaan. Als je eenmaal aan het werk bent, gaat de rest meestal vanzelf. Het komt vaak voor dat mensen zich achteraf afvragen waarom ze een taak zo lang hebben uitgesteld. Kost de taak je heel veel moeite? Leef dan toe naar de geplande pauzes en de afronding van de taak. Hoe dichter je bij de eindstreep komt, hoe gemotiveerder je raakt. Hoe je jouw tijd ook hebt ingedeeld, houd je aan jouw schema. Als je tussentijds veranderingen gaat aanbrengen, verval je meestal opnieuw in jouw uitstelgedrag.

5. Beloon jezelf.
Bij stap 3 heb je een beloning voor jezelf bedacht. Gedurende stap 4 heb je hier waarschijnlijk naartoe geleefd. Nu is het tijd om te genieten. Wat voor beloning je ook voor jezelf in petto hebt, zorg ervoor dat het iets is waarvan je ontspant. Of je nu een wandeling gaat maken of juist heerlijk onderuitzakt om een goede film te kijken, je kunt nu echt tot rust komen. Het knagende gevoel dat je altijd voelde tijdens het uitstellen, is er namelijk niet meer. Omdat jouw taak helemaal is afgerond, ben je tevreden. Door te stoppen met uitstellen kun je echt genieten van zaken die jij leuk vindt.

Do’s

  • – Gun jezelf pauzes om op te laden. Plan deze van tevoren in, zodat de pauzes niet te lang zijn en je hier naar kunt uitkijken.
  • – Werk eerst toe naar het afronden van jouw taak. Later kun je op details terugkomen en eventuele verbeteringen aanbrengen.

Don’ts

  • – Leg de lat niet te hoog. Door niet-realistische eisen aan jouw werk te stellen riskeer je dat je jouw taak nooit af krijgt.
  • – Verzand niet in het schrijven en herschrijven van jouw planning. Ook dit is uitstelgedrag!
No comments yet.

Geef een reactie

Powered by WordPress. Designed by WooThemes