7 tips voor het kiezen van de juiste loopbaan

Het maakt niet uit of je werk zoekt, net startend bent of dat je al jaren op de arbeidsmarkt actief bent. Het is belangrijk om je af te vragen of je met de juiste loopbaan bezig bent. Voor iemand als Willem Alexander lag de loopbaankeuze al vanaf de geboorte vast; Koning worden en het Koninkrijk Der Nederlanden regeren. Jij hebt echter de vrijheid om te kiezen. Ben je bezig met werk, of het zoeken naar een baan, dat jou echt ligt? Of ben je eigenlijk iets aan het doen dat je familie van je verwacht, dan wel omdat je denkt dat er goed geld mee te verdienen valt? Ga altijd voor je eigen geluk en kies een passende loopbaan. Hieronder enkele tips om tot de juiste keuze te komen.

 

[cleveryoutube video=”2rNU6IRt6VE” vidstyle=”3″ pic=”http://www.terborgh.com/wp-content/uploads/2014/03/tips-kiezen-loopbaan.jpg” afterpic=”http://www.terborgh.com/wp-content/uploads/2014/03/tips-kiezen-loopbaan.jpg” width=”” quality=”inherit” starttime=”” endtime=”” caption=”” showexpander=”off” alignment=”left” newser=””]

 

1. Vergroot jouw zelfkennis via een test.

Doe bijvoorbeeld een van de onderstaande testen. Of beter nog, doe ze allemaal. De antwoorden op de testen vullen elkaar aan en geven zo een completer zelfbeeld. Weet dat er geen goede of fouten antwoorden zijn, wees daarom zo eerlijk naar jezelf. De testen zijn enkel bedoeld als hulpmiddel voor zelfkennis, hoge scores zijn niet van belang.

 

De Beroepskeuzetest
Deze test wordt vaak gedaan door examenkandidaten om erachter te komen welke vervolgstudie ze willen doen. De test is echter ook interessant voor mensen die al aan het werk zijn. In de uitkomst komen vooral jouw voorkeuren voor algemene beroepsrichtingen, zoals de commercie of gezondheidszorg, naar voren. Je krijgt echter ook meer inzicht in je vaardigheden en waar je belangstelling naar uit gaat. Op het internet zijn diverse beroepskeuzetesten te vinden, vaak gratis.

 

De Persoonlijkheidstest
Zoals de omschrijving al laat raden, geeft deze test meer inzicht in jouw persoonlijkheid. Kenmerken, trekken of bepaalde persoonlijkheidsfacetten worden via de manier van toetsen uitgelicht. Zo krijg je duidelijkheid over jouw karaktertrekken, neigingen en je houding ten opzichte van jezelf en anderen. Vaak weet je dit allemaal wel, maar door bepaalde zaken via de test voorgeschoteld te krijgen, zet aan tot nadenken. De meeste persoonlijkheidstesten werken op basis van de vijf belangrijkste dimensies van persoonlijkheid; extraversie, emotionele stabiliteit, openheid voor ervaringen en ideeën, in hoeverre iemand zorgvuldig is en doegericht te werk gaat en de mate waarin iemand op eigen gewin uit is. Een gratis en anonieme persoonlijkheidstest kun je doen via deze link www.123test.nl/persoonlijkheidtest/‎.

 

De Interessetest
Deze test spitst zich specifiek toe op de interesses en werkt meestal aan de hand van uitspraken. Op elke uitspraak antwoord je in hoeverre je dit aanspreekt, uiteenlopend van helemaal niet tot helemaal wel. Zaken zoals ‘met geestelijk gehandicapten op pad gaan’, een cd-hoesje ontwerpen’ of ‘de leiding nemen’. Aan de hand van jouw antwoorden kom je erachter voor welk gebied je de meeste belangstelling hebt en waar je interesses liggen. Het internet biedt ook deze test vaak gratis aan.

 

2. Professioneel advies

Heb je het idee dat je vastzit bij het analyseren van jouw loopbaan? Moeite om jouw volgende stap te bepalen? Ga dan een gesprek aan met een professional, zoals loopbaanbegeleiding of een persoonlijke coach. Zij hebben de expertise om jou van gedegen advies te voorzien. Ook zijn zij objectief en daardoor in staat om de situatie helder en zonder emotie te bekijken. Deze ontmoetingen werken vaak als spiegel, waarbij je sneller tot inzichten komt dan wanneer je dit gesprek met jezelf aangaat. Aan de hand van vragen, opmerkingen en opdrachten helpen zij jou om jouw sterkten en zwakten helder te krijgen, als ook jouw mogelijkheden en valkuilen in te zien.

 

3. Regel een ontmoeting

Heb je het idee dat jouw interesse uitgaat naar een bepaalde branche of functie? Probeer dan een ontmoeting te regelen met iemand die in deze branche actief is of een soortgelijke baan heeft. Informatie uit eerste hand is vaak het beste. Lijkt het je bijvoorbeeld geweldig om exclusieve gerechten te creëren, ga dan langs bij een sterren-restaurant. Een persoonlijk gesprek met Herman den Blijker zal moeilijk zijn, maar er zal er vast een zijn die jou wil uitleggen wat het werk allemaal inhoudt, hoe de branche werkt en wat de leuke en minder leuke kanten van het vak zijn. Wellicht is omscholing ook noodzakelijk, informeer dan naar de beste opleiding.

 

4. Brainstormsessie

Nadenken leidt vaak tot nog meer nadenken en voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel van gedachten. Het kan verhelderend zijn om jouw gedachten, twijfels en ideeën met iemand te delen. Zie het als een brainstormsessie met als doel jou te helpen keuzes te maken met betrekking tot jouw loopbaan. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met je partner of een goede vriendin. Wees niet bang om jezelf bloot te geven. Wie weet wat voor inspirerende momenten het oplevert. Twee zien vaak meer dan een, zeker als het om jezelf gaat.

 

5. Zelfhulpboek

Over het onderwerp loopbaan zijn veel boeken geschreven. Een aantal van die boeken zijn bedoeld als zelfhulpboek. Door bepaalde thema’s of vraagstukken onder de loep te nemen en er vaak een aantal opdrachten en vragenlijsten in te verwerken, kom je tot bepaalde realisatiemomenten. Zelfhulpboeken geven geen kant- en klare antwoorden, maar kunnen je zeker op weg helpen in de zoektocht naar de ideale baan of de juiste richting in jouw loopbaan. Het zelfhulpboek ‘Welke kleur heeft jou parachute’, geschreven door Richard N. Bolles, is bijvoorbeeld een veel geprezen exemplaar.

 

6. Toekomstbeeld

Je zou het misschien niet verwachten, maar door bepaalde dingen op te schrijven en het terug te lezen, kun je ineens het lichtje zien branden. Dit geldt voor ieder onderwerp en dus ook voor jouw loopbaan. Ga er eens rustig voor zitten en denk na over jouw toekomstbeeld. Probeer alle ideeën en gedachten op te schrijven (of uit te typen). Ook als ze totaal niet samenhangend zijn of onbelangrijk in jouw ogen. Al deze krabbels samen vormen jouw toekomstbeeld en kunnen een blauwdruk zijn voor dat wat je echt wilt.

 

7. Loop stage

Het is natuurlijk niet altijd mogelijk, zeker als je op dit moment een full time baan hebt. Toch is stage lopen in de branche of bij het bedrijf waar je voorkeur naar uit gaat zeker een aanrader. Zo ervaar je zelf hoe het is om een bepaalde functie uit te oefenen. Loop bijvoorbeeld twee weken mee tijdens jouw geplande zomervakantie, wanneer het in veel branches rustiger is. Of probeer, als de branche het toelaat, een dag in het weekend stage te lopen. Zo hoeft niemand op je huidige werk te weten dat jouw interesse uitgaat naar iets totaal anders en kun je toch ervaring opdoen.

Volg je een of meerdere van de bovenstaande tips op dan kom je gegarandeerd tot meer zelfkennis en inspiratie. Een belangrijke basis voor het maken van de juiste loopbaankeuzes. Succes!

, ,

No comments yet.

Geef een reactie

Powered by WordPress. Designed by WooThemes