Ongewenst effect van woorden

Dit is te makkelijk, dit weet iedereen

Zaterdagavond, gezellig met Nicole en vrienden aan de keukentafel Trivial Pursuit aan het spelen. Met redelijk veel zelfvertrouwen en met af en toe een beetje bluf werk ik mij door de vragen heen.

‘Deze vraag is te makkelijk. Dit weet iedereen’ zegt Nicole. Onbedoeld maakt Nicole het mij met deze opmerking niet makkelijker. Ik voel de druk toenemen en merk dat ik bang ben dat ik niet aan haar verwachting kan voldoen.

triviant

Dit doet iets met me

Zonder dat Nicole zich ervan bewust is doet haar opmerking iets met mij. Mijn brein slaat als het ware een beetje op slot. De creativiteit van mijn brein wordt beperkt en het wordt moeilijker om verbanden te leggen en het zoeken naar een goed antwoord gaat mij ineens niet zo goed meer af.

Ervan uitgaande dat Nicole het beste met mij voor heeft, is het effect van haar compliment omgekeerd aan haar doel. In plaats van mij te stimuleren door mijn zelfvertrouwen te versterken, wordt mijn zelfvertrouwen ondermijnt door de druk van deze opmerking. Door het label makkelijk aan de vraag te hangen voel ik de druk toenemen. ‘Als iedereen dit weet, wat dan als ik niet op het antwoord kan te komen?’

De woorden die je uitspreekt hebben dus effect op een ander. Kies je woorden dus zorgvuldig, want je woorden kunnen een ongewenste uitwerking hebben. Maar dat weet iedereen….

Johanterborgh

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Powered by WordPress. Designed by WooThemes