Zelfvertrouwen vergroten


Zorg goed voor jezelf en vergroot je zelfvertrouwen

Wist je dat je je zelfvertrouwen kunt beïnvloeden? Wanneer je daarover nadenkt, dan weet je dat dit zo is. Altijd net te hoog grijpen en daardoor veel hobbels op je weg vinden zal je zelfvertrouwen niet direct vergroten. Slaag je echter in je opzet, dan krijgt je zelfvertrouwen een enorme boost natuurlijk.
 

 
De basis
Je zelfvertrouwen heeft een goede basis nodig, en die basis heet verzorging. Genoeg slapen zodat je helder kunt denken en snel kan reageren. Okselfris op je werk verschijnen in schone kleren en met je haar in een trendy coupe geeft zelfvertrouwen. Onverwacht in bespreking gaan met een klant, collega of leidinggevende is dan ook geen enkel probleem. Aan jouw eerste indruk zal het niet liggen.
 
Ga zo door
De eerste goede indruk heb je onder de knie, nu kun je jezelf doelen gaan stellen. Zorg ervoor dat deze doelen bereikbaar zijn en grijp niet te hoog. Je zelfvertrouwen zal groeien naarmate je de doelen die je jezelf gesteld hebt haalt. Blijf voorlopig nog even in je comfortzone en koester deze. Contact maken en goed samenwerken met je collega’s is deze fase van belang. Kijk even terug en zie wat je allemaal bereikt hebt.
 
Ontwikkel jezelf
Kijk in je werk naar je sterke en je zwakke punten, en bedenk waar je verder mee kunt komen in je werk, en welk deel van jezelf je verder wilt ontwikkelen. Werk aan je eigen ontwikkeling en pak je zwakke punten gericht aan door middel van begeleiding of een cursus. In het begin zal dit best moeilijk zijn, maar als je dit volhoudt zul je merken dat je je beter gaat voelen en sneller kunt werken. Door deze positieve ontwikkeling zal je zelfvertrouwen toenemen.
 
Stress
Te druk, te veel hooi op je vork, te veel willen doen, overwerken, slecht eten, en dan ook nog eens te weinig slapen. Als je graag een burn-out wil hebben, dan moet je vooral op deze weg doorgaan. Langdurige stress is heel slecht voor het menselijk lichaam, het kan daarom een doel op zich zijn om te zorgen dat het tij keert. Ook in dit geval kun je proberen voor jezelf haalbare doelen te stellen, begin maar met voldoende slaap en een goede maaltijd, en beperk het overwerken.
 
Assertiviteit
Het klinkt niet zo vriendelijk als er van je wordt gezegd dat je een assertief persoon bent, maar voor jezelf kan het heel prettig zijn als je goed je grenzen kan aangeven. Gewoon zeggen wat je ergens van vindt, en niet toegeven. Gelijk je mening op tafel, en het is meteen duidelijk hoe je erover denkt. Niet iedereen kan hiermee omgaan, dus doe in ieder geval je best om het vriendelijk te brengen en leg de redenen geduldig uit.
 
Loopbaan
Er zijn mensen die hun loopbaan zorgvuldig plannen, en met een beetje geluk komt dat uit. Echter zijn er tal van hobbels onderweg te verwachten waardoor die loopbaan wel eens een andere kant op kan gaan. Belangrijk is echter dat je jezelf blijft ontwikkelen, sterke punten, maar ook je zwakke punten. Groei in je persoonlijke ontwikkeling zorgt ook voor groei in je werk. Durf ook beslissingen te nemen en blijf nooit binnen een bedrijf werken waar je je niet thuisvoelt, op den duur gaat dat tegen je werken.
 
{fcomment}
No comments yet.

Geef een reactie

Powered by WordPress. Designed by WooThemes