Verbreed je horizon


Verbreed je horizon

Heb je je als kind ook eens afgevraagd wat er zich aan de andere kant van de regenboog bevindt? Vraag je je tegenwoordig weleens af wie er in het kantoorgebouw aan de overkant werken en wat ze daar doen? Vragen die voortkomen uit nieuwsgierigheid naar het onbekende. Niets mis mee. Curiositeit verbreedt je horizon telkens weer. Je laat je inspireren door nieuwe dingen, personen en plaatsen. Hierdoor krijg je telkens weer informatie, waaraan je je eigen situatie blijft toetsen.

 

Het huidige
Kun je je in de volgende situatie herkennen? De dagen volgen elkaar op en even zo snel lijken de maanden voorbij te schieten. Je bent volledig ondergedompeld in het huidige leven. Gewoontes zijn erin geslopen en een waslijst van taken vragen jouw aandacht. Om nog maar te zwijgen over de werkdruk, de deadlines en de overvolle agenda, die al maanden vastligt. In dit hectische bestaan laat je geen ruimte voor onbekende situaties. Je hebt gewoonweg geen tijd over om rustig om je heen te kijken of aandacht te schenken aan inspiratiemomenten. Jammer, want hierdoor beperk je jezelf en jouw potentieel. Lees ook mijn andere blog ‘Je beperkt jezelf’ als je hier meer over wilt weten.

 

 

Het automatische
Je huidige leven is waarheid voor dit moment. Maar het hoeft geen blauwdruk te zijn voor de (nabije) toekomst. Om tal van redenen blijven mensen op een bepaald moment vaak stil staan. De jaren gaan voorbij en de levenssituatie is onveranderd gebleven. Nog steeds werkzaam voor dezelfde organisatie, in dezelfde functie, met een weinig enerverend privéleven. Dit kan in sommige gevallen precies zijn wat de persoon wil, maar vaker is het het gevolg van leven volgens de automatische piloot. Je wilt het niet, maar plotseling kom je erachter dat je al vier jaar zo bezig bent geweest. Het automatische leven, zonder echte momenten van inspiratie of overdenking. En dan de spijt die erbij gevoelt wordt.

 

Het wenselijke
Dit kan anders. Maar je moet er wel open voor staan. Gooi die automatische piloot overboord en ga zelf achter het stuur zitten. Begin elke dag met de instelling dat je een nieuwe dag gaat creëren. Hierbij maakt het niet uit dat er routinematige handelingen in verwerkt zitten. Door je op deze manier op te stellen, ga je anders naar de dag kijken. Probeer alles met volle aandacht en nieuwsgierigheid uit te voeren. Zelfs alledaagse dingen als de autorit naar het werk. In plaats van gedachteloos achteraan in de file aan te sluiten en door te sukkelen, kun je ook een andere weg naar het werk uitproberen. Is dit niet mogelijk, dan kun je wellicht nieuwe dingen ontdekken langs dezelfde weg. Zoals een speciale slogan op een billboard of een titel van een boek die iemand op de hoedenplank heeft liggen. Inspiratiemomenten die jou misschien tot nadenken zetten over het wenselijke leven dat je wilt leiden.

 

Werk
Op werkgebied spelen de bovengenoemde zaken natuurlijk ook een rol. Zit je op het werk de dag uit te zitten in de automatische pilootstand, dan zul je weinig tot geen persoonlijke ontwikkeling doormaken. En is de kans groot dat je over een aantal jaar nog steeds dezelfde functie uitoefent. Laat dit niet gebeuren als je meer wilt bereiken. Neem actieve stappen om inspiratie op te doen en jezelf te toetsen. Vind je het moeilijk om dit alleen aan te pakken, dan kan een gesprek met een loopbaancoach een goed begin zijn.  Samen kun je dan objectief kijken naar je huidige werksituatie, jouw wensen en mogelijkheden. Zie het gesprek niet als persoonlijk falen, maar als een inspiratiebron voor een grotere toekomst.

No comments yet.

Geef een reactie

Powered by WordPress. Designed by WooThemes