Stop met teveel nadenken

Denk niet te veel na.Stop met teveel nadenken

Gebruik je hersenen toch eens! Een uitroep vast weleens gedaan door je moeder als je een fout beging. Het is inderdaad goed om bij dingen stil te staan of over iets na te denken, maar je kunt daarin ook te ver gaan. Teveel nadenken leidt toch stagnatie en twijfel. Weet wanneer je ergens te lang over na aan het denken bent en stop er dan mee, of neem in ieder geval een pauze. Durf na het nadenken ook te beslissen.

Sta niet stil

Om te komen waar je wilt zijn op werkgebied of in jouw privéleven, is het goed over dingen en situaties na te denken. Dit geeft inzicht in dat wat je echt wilt, waardoor je de juiste stappen kunt ondernemen. Helaas blijven veel mensen steken in het nadenken, en dan nog meer nadenken. Die daadwerkelijke vervolgstappen worden niet genomen. Hierdoor blijf je, ondanks jouw goede intenties, steken in je huidige situatie en sta je dus stil. Het kan zijn dat je veel nadenkt, maar tegelijkertijd aan je eigen capaciteiten twijfelt. Dat je ondanks alle mooie plannen toch denkt dat het je nooit gaat lukken. Lees ter inspiratie dan ook eens mijn blog ‘Dit lukt me nooit’.

Grens bereikt

Te veel of te vaak iets proberen in een korte tijd leidt niet altijd tot verbetering. Dit komt omdat je teveel van jezelf vergt in een te korte tijd. Je kunt jezelf maar tot een bepaalde hoogte stimuleren informatie op te nemen of een handeling te leren. Alle pogingen die je daarna nog doet zijn verspilde moeite. Je hersenen registeren niets nieuws meer. Hetzelfde geldt voor nadenken over een bepaald probleem of zoiets als jouw toekomstbeeld. Met volle overtuiging ga je erover brainstormen. Dan laat het je niet meer los. Je blijft erover nadenken. Zelfs je nachtrust wordt er door verstoord. Besef op zo’n moment dat je niet effectief bezig bent. Waarschijnlijk zijn dezelfde gedachten al meerdere keren de revue gepasseerd en komen er geen nieuwe ideeën bij. Je hebt je grens bereikt. Neem nu een pauze, zodat je op een ander moment het probleem of het idee weer met volle energie kan belichten.

Jouw persoonlijke doel

Al dat nadenken is alleen maar lonend als het bijdraagt aan een doel, specifiek jouw persoonlijke doel. Nadenken om het nadenken helpt niemand. Probeer daarom altijd jouw doel voor ogen te hebben. Wat wil je met het nadenken bereiken. Welke beslissing dient genomen te worden? Probeer je antwoorden te vinden op bepaalde vragen? In hoeverre heeft het te maken met jouw loopbaan? Heb je het idee dat je steeds in cirkels blijft denken? Neem dan eens contact op met een coach. Vaak kan dit leiden tot nieuwe inzichten en jou net dat duwtje in de rug geven om te komen tot een beslissing. Ook kan hij/zij helpen jouw doel meer concreet te maken, zodat je er gerichter aan kunt werken.

Meer doen

‘Niet nadenken, maar doen’ is een beruchte uitspraak perfect van toepassing op mensen die teveel nadenken. Durf aan al dat nadenken ook consequenties te hangen, door een beslissing te nemen. Nadenken is slechts het voorwerk van een het doen van een echte stap. De beslissing bepaalt welke stap dit dient te zijn. Met maken van die stap door een bepaalde handeling uit te voeren, doe je er ook echt wat mee. Het nadenken heeft dan geleid tot verandering. Zo zou je iedere nadenkactie moeten zien. Denken + Beslissen gevolgd door Doen. Zo verander je eindeloos gepieker in effectief nadenken en heb je er ook echt wat aan.

Remmen los
Zowel tijdens het nadenken als handelingen is het belangrijk dat je alle remmen los gooit. Hierdoor geef jezelf alle vrijheid om met nieuwe ideeën te komen en dingen anders aan te pakken. Dit is vooral belangrijk als je nadenkt over jouw toekomstbeeld. Behoed jezelf van zelfopgelegde hokjesmentaliteit. Je kunt namelijk veel meer dan je wellicht beseft. Denk na over het ‘onmogelijke’ en je zult merken dat dit helemaal niet zo onmogelijk is. Misschien vereist het een verandering van carrièrepad, of bijvoorbeeld het volgen van een nieuwe studie of cursus. Dit zijn stappen die ook jij kunt zetten. Lees ook eens mijn Ebook Gewoon Succes voor inspiratie en informatie.

No comments yet.

Geef een reactie

Powered by WordPress. Designed by WooThemes