Solliciteren begint met een sterke motivatiebrief

sollicitatie-brief-schrijven2Solliciteren begint met een sterke motivatiebrief

Je wilt of moet op zoek naar ander werk. Dit betekent solliciteren. In deze tijden van recessie en reorganisatie ben je zeker niet de enige gegadigde voor de functie. Het is dus belangrijk dat je opvalt. Solliciteren begint vaak met het insturen een motivatiebrief voor een eerste schiftingsronde. Zorgen voor een ijzersterke motivatiebrief vergroot jouw kans op een sollicitatiegesprek. Waar moet je op letten bij het schrijven van een sollicitatiebrief? Hieronder wat tips om je op weg te helpen.

Wees specifiek

Het schrijven van een sollicitatiebrief kost tijd en energie. Daarbij wil je diverse bedrijven aanschrijven. Dit betekent dus meerdere motivatiebrieven. Iemand is al snel geneigd om een standaard brief te schrijven en deze naar alle bedrijven te sturen. Een bedrijf herkent dit gelijk en zal dit als negatief en lui ervaren. Je neemt niet de tijd om je te verdiepen in hun bedrijf en hebt dus ook geen echte interesse. Wees daarom specifiek en verwerk elementen die in de functieomschrijving naar voren komen. Google het bedrijf en verwerk bepaalde elementen.

Waarom dit bedrijf?

Een van de belangrijkste aspecten in een motivatiebrief is het benoemen van pluspunten van het bedrijf in de sollicitatie. Je wilt die functie hebben bij dat bedrijf. Dan wil het bedrijf graag weten waarom je juist in hun geïnteresseerd bent. Benoem enkele dingen die je aanspreken in de vacature en leg uit waarom. Doe dit kort en krachtig. Geen lange zinnen met een eindeloos verklaring. Benoemen pluspunten bedrijf bij de sollicitatie laat bovendien zien dat je de vacature gelezen en begrepen hebt.

Waarom jij?

goede-sollicitatie-brief
Het bedrijf geeft in de vacature aan naar wat voor persoon zij op zoek zijn. Je dient aan hen duidelijk te maken dat jij de persoon bent die ze zoeken. Spring in op bepaalde aspecten en geef hier een korte uitleg bij. Je benoemt als het ware dus ook jouw eigen pluspunten. Blijf hierbij zo veel mogelijk bij jezelf. Dingen teveel aandikken of verzwijgen kunnen leiden tot een moeilijke situatie tijdens het sollicitatiegesprek. Zorg dat je enthousiast, oprecht en gemotiveerd overkomt.

Controleer

Je hebt uren energie gestoken in het opstellen van de motivatiebrief. Kans is groot dat je deze bij het afronden ook gelijk verstuurd. Toch is het beter om deze nog even te bewaren, mits de deadline het toelaat natuurlijk. Een motivatiebrief controleren is namelijk net zo belangrijk als het schrijven ervan. Doe dit niet gelijk daarna, maar liever een paar uur of een dag later. Met een frisse blik zie je meer. Spelfouten bijvoorbeeld. Ook kun je de brief laten lezen door iemand anders. Begrijpt hij of zij alles zoals jij het wilt laten overkomen? Blijven er nog dingen onduidelijk of kan er nog iets toegevoegd worden?

Hulp inschakelen

Voel je je ook na het lezen van deze tips nog onzeker over jouw schrijfkwaliteiten? Schakel een vriend in om de juiste woorden te vinden. Of klop aan bij een training en coaching bureau. Zij zijn hebben de expertise en ervaring om jou op weg te helpen. Doe er alles aan om tot een sterke motivatiebrief te komen. Dit is het eerste belangrijke moment om jezelf aan die baan te helpen. Succes ermee.
No comments yet.

Geef een reactie

Powered by WordPress. Designed by WooThemes