Hoe voorkom je een burn-out

voorkom-een-burnoutHoe voorkom je een burn-out

Helaas een veelvoorkomend woord in de huidige maatschappij: burn-out. Je kent misschien wel een collega of familielid die om die reden een jaar thuis heeft gezeten. De balans tussen werk en tijd voor jezelf is totaal zoekgeraakt. Iemand denkt vaak, dat overkomt mij niet. Een burn-out ontstaat helaas niet opeens, maar ontwikkelt zich langzaam. Het is de negatieve climax van te lang op de verkeerde manier het leven indelen. Hoe ver zit jij van een burn-out vandaan? Heb je jouw leven in balans?

Leef je of word je geleefd?

Leven of worden geleefd heeft niets te maken met dominantie of het volgen van orders van iemand. Het is meer een gevoelskwestie. Voel je dat je zelf de meeste handelingen in jouw leven kiest op een tijdstip die jou schikt? Of ren je van het een naar het ander omdat je denkt dat jouw werk, de maatschappij of jouw gezin hierom vraagt? Als je je afvraagt wat je het afgelopen jaar allemaal gedaan hebt? Dat je voelt dat de tijd zo snel gaat. Dan wordt je meer geleefd. Je zegt nooit nee, staat niet stil bij jouw eigen behoeftes. Bijna dagelijks voelen alsof je een marathon gelopen hebt. Grote kans dat je een burn-out tegemoet rent.

Onmisbaar

Iemand met enig verantwoordelijkheidsgevoel voor zijn of haar functie, heeft snel het gevoel onmisbaar te zijn op het werk. Als ik er niet ben, dan wordt het werk niet uitgevoerd. Als ik niet bereikbaar ben, dan gaan dingen gegarandeerd mis. Het kan ook zijn dat het onmisbare gevoel wordt aangewakkerd doordat jouw leidinggevende jou altijd nodig heeft. Om het minste of geringste wordt je gebeld, zelfs thuis, of wordt er verwacht dat je overwerkt. Alles onder de noemer van hart voor de zaak. In basis is er niets mis met verantwoordelijkheidsgevoel en af en toe overwerken. Het gaat mis als je denkt dat je geen vrije dag op kan nemen of een vakantie kan plannen. Niemand is onmisbaar, ook jij niet.

Loslaten

Herken je deze situatie: Je brengt thuis altijd werkaspecten ter sprake. Alle problemen en projecten passeren de revue. Je checkt voor het slapen gaan jouw werkemail. Je werkt ook thuis aan een project en belt met je leidinggevende. Dit is een situatie waarin jouw werktijd en privétijd totaal met elkaar verweven zijn. Je kunt de gedachten niet loslaten. Het werk is allesoverheersend. Fijn dat je je zo wilt inzetten voor het bedrijf, maar je geeft jezelf geen kans om op te laden. Op deze manier zal het werk ervoor zorgen dat de energie langzaam minder wordt, met een burn-out tot gevolg.

Balans vinden

Een goede werkdag heeft niets te maken met lange werktijd, altijd bereikbaar zijn of jezelf geen pauze gunnen. Het is belangrijk voor jou en het bedrijf dat je balans vindt. Hard werken afwisselen met een praatje met een collega. Aandacht voor het werk en jouw privéleven evenveel waarde toekennen. Door jezelf rust te bieden en lol te hebben met je kinderen, zul je zien dat je meer energie hebt voor je werk en voorkom je een burn-out.
No comments yet.

Geef een reactie

Powered by WordPress. Designed by WooThemes