Dat lukt me nooit

Dat lukt me nooit!

Al dagen lig je te woelen in bed en lukt het niet om een goede nachtrust te pakken. Telkens weer komen bepaalde gedachten voorbij. Het lijkt wel alsof je in een non-stop achtbaan zit, die steeds opnieuw langs dezelfde gedachtestations raast. Dit heeft te maken met die allesoverheersende twijfel. Lukt het me wel om morgen die werkopdracht succesvol af te ronden, of die presentatie foutloos te geven, of dat artikel informatief op te stellen? Natuurlijk lukt het, als je maar in jezelf gelooft.

Druk
Ik zie je al denken: dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Jij voelt niet die druk die ik voel. Stel jezelf dan de vraag: Waarom voel ik die druk? Daarbij kun je allerlei dingen de revue laten passeren. Legt iemand anders jou die druk op? Heb je het gevoel dat je je beter voor had kunnen bereidden? Wordt er beroep gedaan op een eigenschap die je minder beheerst? Voel je je altijd gespannen zodra de deadline nadert, ongeacht de inhoud van de taak? Heb je het idee dat die ander het altijd beter doet? De meeste van deze zaken hebben te maken met jouw eigen ‘kunnen’. En vooral de inschatting van jouw ‘kunnen’. Je kunt vaak veel meer dan je denkt.

Positief zijn
De druk die je op je schouders voelt, houdt direct verband met de inschatting van jouw vermogen de opdracht uit te voeren. Hoe minder positief je bent over jouw ‘kunnen’, hoe meer je tegen die opdracht opziet. Dus hoe meer druk je voelt. Daarbij maakt het niet uit of je die druk lijkt te voelen door wat een ander zegt. Bijvoorbeeld je leidinggevende die aangeeft dat het binnenslepen van de order afhangt van het succes van jouw presentatie. Of omdat jij jezelf steeds herinnert dat alles afhangt van hoe jij die presentatie doet. Beide scenario’s geven jou die druk, omdat je aan jezelf twijfelt. Kan ik wel een supersterke presentatie geven? Uiteraard is een goede voorbereiding van belang. Daarmee ben je verzekerd van goede basis om tot een succesvol resultaat te komen. Maar net zo belangrijk is het positief zijn, over jezelf en de uit te voeren opdracht. Alleen dan zul je echt succesvol zijn.

Denk succesvol, ben succesvol
Als je denkt dat je het kunt, dan kun je het ook. Een spreuk die keer op keer bewezen wordt. Het volgende voorbeeld geeft deze gedachtegang duidelijk weer. Stel je staat aan de ene kant van een smal, maar diep, beekje en je wilt naar de overkant. Er is geen bruggetje. Met een grote sprong zou je de overkant moeten kunnen halen. Je twijfelt of je wel ver genoeg kunt springen. Je ziet jezelf al natte voeten krijgen. Toch probeer je het. Resultaat: je haalt het nèt niet. Opnieuw. Stel je staat aan de ene kant van een smal, maar diep, beekje en je wilt naar de overkant. Je denkt dat je dat gemakkelijk kan redden en springt zonder twijfel naar de overkant. Resultaat: je staat met droge voeten aan de andere kant, zeker een halve meter vanaf de waterkant. Wat maakte het verschil? Je manier van denken. In de eerste situatie twijfelde je aan je eigen ‘kunnen’, waardoor je jezelf blokkeerde om een goede sprong te maken. In de tweede situatie gaf je jezelf extra kracht door jouw positieve instelling. Hierdoor ben je letterlijk in staat beter te presteren dan je aannam. Denk je succesvol, dan ben je succesvol.

Ga voor de top
Het is niet mogelijk om altijd een topprestatie te leveren. Daarbij kunnen ook externe factoren van invloed zijn. Het is echter wel mogelijk om altijd voor een topprestatie te gaan. Richt je je in gedachten op het maximale, dan zul je vaker een bovengemiddelde prestatie neerzetten. Omdat je standaard inzet op een 100% prestatie, zullen wellicht niet alle dingen helemaal goed gaan, maar wel de meeste. Dus scoor je bovengemiddeld. Zet je je standaard in op een 50% prestatie, dan zal wellicht ook niet alles goed gaan en presteer je automatisch onder het gemiddelde. Zet jezelf grote doelen. Daarmee ben je eerder verzekerd van een bovengemiddelde prestatie, oftewel succesvol zijn.

In het kort
Geloof in jezelf, dan heb je een ijzersterke basis voor succesvol presteren. Zelfvertrouwen en positief denken geven je kracht en maken je minder kwetsbaar voor wat een ander zegt, of hoe een ander presteert. Jij weet dat je het kan. Dit neemt twijfel weg en laat ruimte voor geconcentreerde doelgerichte acties. Acties die leiden tot een goede prestatie, of zelfs een uitstekende prestatie, waar je trots op mag zijn. Je kunt meer als je positief denkt. Begin er vandaag mee en verbaas je over het resultaat.
No comments yet.

Geef een reactie

Powered by WordPress. Designed by WooThemes