Communiceren Goed luisteren

Communiceren: Goed luisteren levert op

Het wordt al vroeg met de paplepel ingegeven: Let op in de klas en luister goed naar wat de leraar vertelt. Een vanzelfsprekendheid die je als kind vaak saai vindt en plichtmatig opvolgt. Toch schuilt er grote wijsheid in deze werkwijze. Luisteren met aandacht brengt je ver in het leven. Informatie verkrijg je op diverse manieren en persoonlijk advies is daarin een belangrijke bron. Laat de woorden niet het ene oor in en het andere uit gaan, maar registreer de informatie en doe er iets mee.

Goed gesprek

Een goed gesprek is een handeling tussen twee of meerdere personen die afwisselend vragen en antwoorden. Belangrijke elementen zijn; niet door elkaar praten, iemand uit laten praten en daadwerkelijk luisteren naar dat wat iemand vertelt. Deze manier van communiceren zorgt voor een leermoment. Of het nu gaat over het inwinnen van familieroddels, de laatste ontwikkelingen in de markt of persoonlijk advies. Niet elk goed gesprek hoeft van intellectueel hoog niveau te zijn. Leermomenten kunnen op ieder moment met een willekeurige gesprekspartner plaatshebben. De sleutel tot succes is goed luisteren. Daarbij is het om het even of je bij het gesprek betrokken bent of een aan de zijlijn geïnteresseerde bent.

Tips

In elke vorm van informatie kunnen tips verborgen zitten. De ene tip is gemakkelijker te ontdekken dan de ander. Zo is een rechtstreeks geplaatste opmerking eenvoudig op te vatten als advies of kritiek. Echter, ook in de uitleg van een persoonlijke ervaring van een collega kan informatie verscholen zitten, die jou verder kunnen helpen in jouw ontwikkeling. Zowel op persoonlijk vlak als op het gebied van loopbaanontwikkeling is het prettig om begeleiding of bevestiging te krijgen. Op momenten van twijfel kan een bepaalde opmerking je sterken in jouw beslissing of je aanzetten tot actie. Zie advies of kritiek daarom als nuttige tips die jou een stap dichter bij je eigen succes brengen. Wees blij met de verkregen informatie, zelfs als het op een tactloze manier gebracht wordt. Kritiek is positief advies in een andere verpakking. Het is aan jou om het uit te pakken en de boodschap te ontdekken.

Werkadvies

Veel mensen gaan naar het werk om zonder gedoe de dag door te komen. Laat mij maar gewoon mijn ding doen en geef aan het einde van de maand mijn salaris. Deze instelling zal jou op de korte termijn misschien voldoening geven, maar op de langere duur wordt persoonlijke ontwikkeling en uitdaging geblokkeerd. Het functioneringsgesprek aan het einde van het jaar bijvoorbeeld is niet bedacht om jou te bekritiseren en jou een uur of twee te laten zweten. Een leidinggevende gaat dit gesprek bewust met jou aan om uitdaging in je werk te houden en loopbaantips te geven. Op deze manier kun je jezelf nog meer ontwikkelen en kennis opdoen. Ga het gesprek daarom assertief en positief in. Luister aandachtig naar het werkadvies dat hij/zij jou geeft en doe er wat mee. Niet uit angst voor het verliezen van je baan, maar omdat je er beter door gaat presteren en je ervan leert. Vraag door als er nog onduidelijkheden zijn. Lees ook mijn andere blog ‘Assertiviteit tijdens het functioneringsgesprek’.

Luister naar jezelf

Om op de juiste manier om te gaan met de waardevolle informatie van derden, is goed luisteren naar jezelf misschien wel het allerbelangrijkste. Pas als je weet wat je wilt en waar je je gelukkig bij voelt, kun je op een correcte wijze de informatie filteren. Niet al het advies dat iemand geeft, is van belang. Advies wordt gegeven vanuit een persoonlijk standpunt en een bepaalde levensvisie. Deze komt niet altijd overeen met de manier waarop jij wenst te handelen. Goed luisteren naar advies en kritiek is belangrijk. De wijze waarop je met de informatie om gaat ligt aan jou. Je hoeft niet altijd te acteren en informatie klakkeloos over te nemen. Analyseer de informatie, beredeneer waarom deze informatie naar jou toekomt en kijk of je hiervan kan leren. Sommige opmerkingen kunnen jaren later pas duidelijk worden, op het moment dat je er klaar voor bent. Meer weten over het volgen van je eigen succes? Lees dan mijn gratis ebook ‘Gewoon Succes’.

No comments yet.

Geef een reactie

Powered by WordPress. Designed by WooThemes