Hoe eet je een olifant?

Hapje voor hapje

Mensen streven naar een gelukkig en succesvol leven. Maar wat als je verwachtingen niet overeenkomen met de realiteit? Wat als de realiteit en jouw wensen zo ver uit elkaar liggen dat je denk dat je het nooit zult bereiken.

Hoe-eet-je-een-olifantWanneer de realiteit van het leven en jouw persoonlijke behoeften niet in lijn met elkaar staan dan kan dat spanning opleveren. Deze spanning hoeft niet altijd negatief te zijn. Deze spanning helpt je namelijk om te groeien en zorgt er voor dat je in beweging komt.

Maar vaak is het verschil tussen wat je wil en waar je nu staat zo groot dat het gewoon weg onmogelijk lijkt om er ook maar iets aan te kunnen doen. Je lijdt in dit geval aan het ‘volle bord’-syndroom. Het aanzicht van het volle bord ontneemt je je eetlust. Zo is het ook met jouw doelen in het leven, wanneer jou persoonlijke situatie zo ver af staat van jouw wensen dan kan dit zoveel spanning opleveren dat je niet meer in beweging komt. Je weet gewoon simpel weg niet meer waar je moet beginnen.

 

Hoe eet je een olifant? Hapje voor hapje. Hoe groei je naar je persoonlijke doelen? Stapje voor stapje.

Wil je iets aan je leven veranderen? Dan is het dus belangrijk dat je je niet verslikt in te grote happen. Dit betekent niet dat je geen grote doelen na mag streven. Dit betekent dat je je doelen in hap klare brokken moet verdelen. Je hakt je doel als het ware in mootjes die vrijwel zeker haalbaar zijn. Een groot doel kan bijvoorbeeld bestaan uit kleinere doelen. De kleine doelen brengen je stap voor stap dichter bij je persoonlijke doel. Iedere keer bij het behalen van een van deze kleinere doelen neemt je zelfvertrouwen en je energie toe om verder te gaan.

3 tips voor het behalen van je persoonlijke doelen.

  • Visualiseer je doelen. Om je doelen te kunnen behalen is het belangrijk dat je er een beeld van kunt vormen in je eigen gedachte. Creëer een positief beeld van hoe het eruit ziet als je je doel bereikt hebt. Dit is direct een eenvoudige test om te bepalen of je doel haalbaar is, want iets wat je niet kunt bedenken kun je ook niet maken!

 

  • Verdeel je grote doelen in kleinere subdoelen. Wanneer je bijvoorbeeld 10kg af wilt vallen omdat je je iets te zwaar voelt, dan kun je dit bijvoorbeeld verdelen in 2 mijlpalen van 5kg. Deze mijlpalen verdeel je weer in 10 weken. Richt je nu alleen op het wekelijkse doel van 0,5kg. Op deze manier ben op een verantwoorde wijze weer op gewicht.

 

  • Vier na het behalen van elke mijlpaal een feestje en beloon jezelf. Zorg er wel voor dat de beloning in lijn staat met je doel. Beloon jezelf bij het behalen van een lijndienst bijvoorbeeld met nieuwe kleding in plaats van een eetfestijn.

, ,

No comments yet.

Geef een reactie

Powered by WordPress. Designed by WooThemes