Hoe schrijf ik een goede sollicitatiebrief?

Hoe schrijf ik een goede sollicitatiebrief?

Je hebt het gevonden, de vacature waar je al zolang naar op zoek bent. Dolgraag wil je deze droombaan te pakken krijgen. Of je bent al zolang aan het solliciteren maar je wordt maar niet uitgenodigd. Hoe krijg je het voor elkaar dat je op gesprek mag komen, oftewel, hoe schrijf ik een goede sollicitatiebrief?

 

Hoe begin ik mijn sollicitatiebrief?

Bekijk de vacature goed. Schrijf voor jezelf op welke eisen en opleidingen worden gevraagd. Het is belangrijk dit goed te kunnen onderbouwen in je brief. Vaak staan deze verwerkt in zinnen, bijvoorbeeld: ‘Je hebt geen 9 tot 5 mentaliteit.’ Schrijf dan op dat je flexibel inzetbaar moet zijn. Controleer tevens welke werkervaring er wordt gevraagd.

Hoe schrijf ik het eerste gedeelte?

Begin altijd met jouw eigen contactgegevens. Vermeld daaronder de contactgegevens van de persoon waarnaar de sollicitatiebrief gestuurd moet worden. Op deze manier kunnen zij snel terug vinden waar ze jou kunnen bereiken. Noem de datum waarop je de brief schrijft en de functie waarop je solliciteert. Daarna begint het echte schrijven van de brief.

Hoe schrijf ik de eerste alinea?
Voordat je aan de eerste alinea begint, maak je kenbaar aan wie je de brief schrijft. Een nette manier om de brief mee te beginnen is: ‘Geachte’ en daarachter heer of mevrouw. Zorg ervoor dat je weet aan wie je de brief richt, zodat je er een achternaam bij kunt voegen. In de eerste alinea vermeld je waarom je op deze vacature solliciteert. Goed om daar bij te noemen is waar en wanneer je de vacature gevonden hebt. Bij een open sollicitatie kun je aangeven wat voor werkzaamheden je zou willen doen.

Hoe schrijf ik de volgende alinea’s?
Het belangrijkste stuk van de sollicitatiebrief is het middenstuk. Een overzichtelijke brief is makkelijker te lezen, deel het middenstuk dan ook op in alinea’s. Begin met waarom je op deze vacature solliciteert en waarom je juist bij dit bedrijf aan de slag wilt. Vermeld kort en bondig waarom je denkt dat jij geschikt bent voor de functie.
In de volgende alinea vermeld je relevante opleidingen en werkervaring. Vertel waarom dit relevant is voor deze functie en wat je er geleerd hebt. Benoem nooit het salaris wat je wilt verdienen! Zeg geen dingen die niet waar zijn, maar je mag jezelf best een beetje promoten. Waak ervoor niet teveel ‘ik’ te gebruiken, formuleer de zinnen zo dat ze niet allemaal beginnen met ‘ik ben’ of ‘ik heb’.
In de daaropvolgende alinea beschrijf je jouw pluspunten en vaardigheden. Eventuele nevenactiviteiten en hobby’s die relevant zijn kun je hier ook vermelden. Let er hier ook weer op dat je aangeeft waarom deze kwaliteiten volgens jou bij de functie passen.

Hoe schrijf ik een goede afsluiter?
Maak de brief niet te lang, de lezer kan verveeld raken of bij het zien van grote lappen tekst al afhaken. Probeer de sollicitatiebrief op één A4tje te houden. De afsluiter is het belangrijkst. Deze alinea moet de lezer prikkelen om jou uit te nodigen. Beging met te schrijven welke bijlagen je meestuurt. Denk aan jouw CV of eventuele kopieën van diploma’s die relevant kunnen zijn. Daarna schrijf je een spetterend einde. Blijf duidelijk en eindig niet vaag, maar duidelijk en met zelfvertrouwen. Eventueel kun je ook melden dat je graag in een gesprek jouw brief wil toelichten. De afsluitende groet moet evenals het begin formeel zijn.

Hoe zorg ik dat mijn brief opvalt?
Een verzorgde lay-out van de brief met een CV in dezelfde stijl is heel belangrijk. Zorg dat het past bij jouw persoonlijkheid. Ook de manier van schrijven moet bij jou passen en bij het bedrijf waar je solliciteert. Vermijd spelfouten, twijfel je hierover laat de brief dan controleren door iemand die je kent. Ben je handig met de computer, dan kun je programma’s gebruiken om de brief en CV op te fleuren. Houdt het duidelijk en gebruik het alleen als het toegevoegde waarde heeft. Een andere manier om op te vallen is om een gekleurde brief en envelop te gebruiken. Niet alle werkgevers kunnen dit appreciëren, je neemt hiermee wel een risico. Probeer juist op te vallen door een nette brief, waarin je duidelijk aangeeft wat je wilt en niet vaag bent in omschrijvingen. De bijgevoegde CV moet ook helder en to the point zijn.

Ben je tevreden over je brief, dan is het tijd om deze op te sturen. Denk aan de bijlagen die je erbij wilt voegen. Hoe digitaal de wereld tegenwoordig ook is, stuur de brief op per post. Behalve als er duidelijk gevraagd wordt de sollicitatie te mailen. Een brief per post is niet zo makkelijk weg te klikken als een mailtje. En vergeet de postzegel niet.

 

Lees tip: Hoe overleef ik een assessment?

 

{fcomment}

No comments yet.

Geef een reactie

Powered by WordPress. Designed by WooThemes